Thuisverpleging

Just another SeoBureau site

By - admin

Automatische defibrillators (AED’s)

WAT U MOET WETEN OVER ATLETEN EN PLOTSELINGE HARTSTILSTAND

Het eerste geregistreerde incident van plotselinge hartdood vond plaats in 490 v.Chr. toen Pheidippides, een jonge Griekse koerier, 26,2 mijl liep van het slagveld in Marathon naar Athene om nieuws te brengen over de Griekse overwinning op de Perzen.

“Joy to you, we’ve won,” zei hij naar verluidt, voordat hij in elkaar zakte.

Spraakmakende sterfgevallen van atleten trekken zeker de aandacht van de media (en de geschiedenis), maar hebben atleten meer kans op een plotselinge hartstilstand (SCA) of een plotselinge hartdood (SCD)?

Uit een studie, gepubliceerd in Circulation, het tijdschrift van de American Heart Association, blijkt dat atleten van de National Collegiate Athletic Association (NCAA) een significant hogere incidentie van plotselinge hartdood hebben dan eerder werd gedacht, vooral bij mannen, Afro-Amerikanen en mannelijke basketbalspelers. AED kopen? Kijk dan eens bij  aedmaster.nl

“Deze studie bevestigt onze eerdere bevindingen dat SCD bij atleten een serieus probleem is en voor sommige hoogrisicogroepen alarmerend,” aldus hoofdauteur Dr. Kimberly G. Harmon, een hoogleraar huisartsgeneeskunde aan de Universiteit van Washington en sportarts bij UW Medicine. “We moeten nadenken over betere manieren om deze atleten te identificeren voordat ze sterven, omdat de momenteel aanbevolen screening strategie van geschiedenis en lichamelijk onderzoek niet effectief is.”

De meeste van deze plotselinge sterfgevallen zijn te wijten aan onderliggende en ongediagnosticeerde hartaandoeningen – waarvan vele kunnen worden opgespoord met een EKG.

Tragisch genoeg blijft SCD echter de meest voorkomende medische oorzaak van plotseling overlijden bij atleten. De precieze incidentie van SCD bij middelbare scholieren is onbekend, maar schattingen lopen uiteen van 1 op 23.000 tot 1 op 300.000 (National Library of Medicine).

Maar dit betekent niet dat je je loopschoenen aan de wilgen moet hangen!

“Het is algemeen bekend dat lichaamsbeweging een van de krachtigste middelen is om de algehele gezondheid te verbeteren. Lichaamsbeweging verbetert alle cardiovasculaire risicofactoren, waaronder gewicht en bloeddruk, verhoogt HDL-C en verlaagt LDL-C, en verhoogt de gevoeligheid voor insuline … zelfs een kleine hoeveelheid lichaamsbeweging zorgt voor een aanzienlijke risicovermindering in vergelijking met een zittende levensstijl” (American College of Cardiology).

WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN PLOTSELINGE HARTSTILSTAND EN PLOTSELINGE HARTDOOD BIJ SPORTERS?
Met uitzondering van commotio cordis houden de meeste oorzaken van plotselinge hartdood verband met aangeboren of verworven hart- en vaatziekten. Ongeveer 20% van de gevallen vertoont echter geen duidelijke oorzaak en blijft na autopsie ongediagnosticeerd.

Obstructieve hypertrofische cardiomyopathie (HCM): Een genetische aandoening die ervoor zorgt dat de hartspiercellen vergroten. Deze vergroting leidt vervolgens tot een verdikking van de wand van de hartkamer, waardoor de bloedstroom kan worden geblokkeerd. Hoewel het meestal niet fataal is, blijft HCM vaak onopgemerkt en is het de meest voorkomende oorzaak van hartgerelateerde plotse dood bij mensen – atleten en niet-atleten – onder de 30.
Aangeboren kransslagaderafwijkingen: Soms worden mensen geboren met abnormale slagaders. Als de slagaders tijdens het sporten worden samengedrukt, kan een ontoereikende bloedstroom naar het hart leiden tot SCA.
Lang QT-syndroom: is ook een erfelijke hartritmestoornis. Afwijkingen in de eiwitten in het hart kunnen leiden tot flauwvallen en levensbedreigende hartritmestoornissen veroorzaken.
Commotio Cordis: Veroorzaakt door een plotselinge klap op de borstkas, het kan ventriculaire fibrillatie (v-fib) veroorzaken. Vooral sporters zijn hier gevoelig voor.

Cardio Partners biedt reanimatie, eerste hulp, AED , en bloedgedragen ziekteverwekker opleidingen in alle 50 staten in de traditionele klassikale setting en in blended learning cursussen. Voor meer informatie over onze cursussen of om de atletiekfaciliteiten van uw school uit te rusten met een AED, bel ons team.